Istina je to što ste čuli – vaša koža zavisi od njega.
Sjećate li se vremena kada niste bili svjesni toga da je kolagen važan za kožu? Možda ste bili u dvadesetima i proizvodnja kolagena vaše kože bila je vrlo visoka, čak 75 % (1) viša nego sada, pa niste morali o tome razmišljati. Čuli ste da se kolagen spominje i znali ste da je to protein; bili ste svjesni toga da je nekako povezan sa strukturom kože.
Međutim, baš kao i kad je riječ o mnogim drugim stvarima, počnete se brinuti o nečemu tek kada primijetite negativne posljedice. Kada primijetite znakove starenja na koži, dermatologija je tu za vas kako biste razumjeli što je kolagen, koja je njegova funkcija i kako ga zadržati.
KOLAGEN JE GLAVNI PROTEIN U TIJELU
Nalazi se posvuda. U kostima, crijevima, zubima i mišićima. Svugdje. Tijelo ga proizvodi svaki dan. Međutim, njegova proizvodnja usporava se s godinama.
KOŽA SE VEĆINSKIM DIJELOM SASTOJI OD KOLAGENA I VODE
Kolagen je također glavni protein u koži. Između 80 % i 90 % težine suhe kože kada se izuzme voda otpada samo na kolagen. Izgleda poput trostruke spirale koja se sastoji od tri lanca od po stotinjak aminokiselina.
u dobi od 80 godina
naša koža proizvoditi
75%
manje kolagena nego
u 20-ima.
KOLAGEN ČINI KOŽU ČVRSTOM
Baš kao što tvori mišiće u tijelu, kolagen koži pruža otpornost i čvrstoću s kojom se rađamo. Dolazi od grčke riječi „kólla”, odnosno „ljepilo”; kolagen tipa I i tipa III spajaju se u dermi poput vezivnih jastučića.
Sastoje se od fibroblasta, stanica u dermi, drugom sloju kože koji je također zaslužan za stvaranje elastina. Zajedno s elastinom i drugim proteinima naziva glikoproteini, kolagen tvori izvanstaničnu matricu. To je mreža od koje se koža sastoji i, poput mišića, pruža joj fizička svojstva, kao što su tonus, otpornost i čvrstoća.
KOŽA GUBI 1% KOLAGENA GODIŠNJE (2)
Nakon srednjih do kasnih dvadesetih i ranih tridesetih, koža gubi oko 1% kolagena svake godine. Sinteza kolagena iz fibroblasta smanjuje se, čime dolazi do gubitka elastičnosti, čvrstoće i podatnosti. Između sadašnjeg trenutka i Svjetskog prvenstva u 2022., većina će nas izgubiti 4 % kolagena u tijelu. Stoga će u dobi od 80 godina naša koža proizvoditi 75 % manje kolagena nego u 20-ima.
KOLAGEN OPADA ČAK I BRŽE OVISNO O TOME KAKO ŽIVIMO
Pitate se zašto 75 %, a ne 60 % (1 % x 60 godina)? Stopa gubitka kolagena od 1 % godišnje zapravo je minimalna stopa. Gubitak kolagena mogu ubrzati čimbenici poput fotostarenja, onečišćenja, pušenja i prehrane. Slobodni radikali i glikacija (biološki proces kojim se molekule šećera vežu uz kolagen) mogu stvoriti pomutnju: postojeća vlakna kolagena mogu se stvrdnuti i spojiti. Ultraljubičaste zrake stimuliraju enzime koji razgrađuju kolagen (matriksine). S godinama kolagen, koji je inače veliki protein, postaje tanji. Zbog njegove važne uloge, ne iznenađuje da je degradacija kolagena vidljiva na koži te da koža tako postaje tvrđa i manje podatna.
KOLAGEN SE MOŽE POVRATITI IZNUTRA I IZVANA
Glikacija je danas posebno područje istraživanja učinaka protiv starenja kože i sve je više dokaza o tome da možemo povratiti kolagen u koži – ili barem usporiti njegov nestanak ili uništenje zdravom prehranom (ponajprije unošenjem manje šećera) i izbjegavanjem prekomjernog izlaganja suncu. Njega kože kojom se štiti kolagen također ima dvostruko djelovanje: štiti postojeći kolagen u koži i istovremeno stimulira proizvodnju dodatnog kolagena. Liftactiv Collagen Specialist ispunjava kožu peptidima koji krate fragmente proteina i mogu ciljano djelovati na određene znakove starenja kože koji su posljedica gubitka kolagena: bore, opuštenost kože, gubitak čvrstoće i tonus.
Znanje je moć. Smanjenje kolagena s godinama prirodna je pojava. Međutim, možemo djelovati na učinke njegova gubitka na kožu vrlo jednostavnim odlukama koje se odnose na svakodnevnu njegu kože.
IZVORI:
- Smanjena proizvodnja kolagena u kronološki ostarjeloj koži: uloge promjena u funkciji fibroblasta uzrokovanih starenjem i neispravne mehaničke stimulacije” – James Varan
- Utjecaj dobi i spola na debljinu kože, kolagen u koži i gustoću kože” – Sam Shuster et al.